Przepisy
środa, 29 listopada 2017 20:38

Szkolny kącik kulinarny

Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie poprawia humoru jak pyszne śniadanie. Dodajmy- zdrowe śniadanie. Prezentujemy kilka przepisów
na ciekawe i niebanalne śniadanie, nawet dla tych, którzy są na diecie!

Przepisy dla Was zebrała i opracowała Julia Pałka.

Smacznego!

5 pomysłów na weekendowe śniadanie

 

Chrupiąca zapiekanka w bagietce

Porcja dla 3 osób

Składniki:

- Trzy pół bagietki albo jedna długa

- Pięć jajek

- Trzy łyżki śmietany 18%

- Pół papryki

- 100 gram żółtego sera

- 100 gram szynki

- Szczypiorek

-Sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (jeśli używasz termoobiegu ustaw na 160 stopni). Z bagietek na środku wytnij pasek o szerokości ok. 3 cm, tak żeby wydrążyć coś w rodzaju łódki. Paprykę pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Szynkę pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
Jajka zmieszaj ze śmietaną, dodaj warzywa, szynkę i ser. Przypraw.
Masę jajeczną wlej do wydrążonych bagietek. Możesz posypać na wierzchu dodatkowo serem.
Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Smacznego!


Proste bananowe smoothie

Porcja dla 1 osoby

Składniki:

- Szklanka mleka

- 1 banan

- ¼ szklanki płatków owsianych

- Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko i wlewamy do blendera. Kroimy banany i dodajemy z wszystkimi składnikami do blendera. Miksujemy. Ciepły koktajl to idealny sposób na zimne jesienne poranki. Smacznego!


Kanapki z jajkiem sadzonym

Porcja dla 2 osób.

Składniki:

- 4 kromki chleba

-Masło

- Liście zielonej sałaty

- 4 jajka

- Szczypiorek

- Sól i pieprz

-olej

Przygotowanie:

Chleb smarujemy masłem. Na kromki nakładamy liście zielonej sałaty. Do usmażenia jajek będą nam potrzebne metalowe foremki (np. do pierników). Ja użyłam w kształcie serc. Foremki układamy na patelni i do nich wbijamy jajka. Pamiętaj by przed smażeniem nalać trochę oleju na patelnie. Gdy jajko będzie gotowe ostrożnie nakładamy je na kanapki. Kromki sypiemy wcześniej posiekanym szczypiorkiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowe, zjadamy :D.


Naleśniki na słodko

10 sztuk

Składniki:

- Szklanka mąki

- 2 jajka

- 3/4 szklanki wody gazowanej

- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

- Szczypta soli

- Nutella

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (można też smarować patelnie olejem przed smażeniem każdego naleśnika). Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony. Usmażone naleśniki posmarować nutellą i zwinąć w rulonik.

 

Owsianka na wynos

1 porcja

Składniki:

- ½ szklanki płatków owsianych

- ¼ szklanki musli

- 2,5 szklanki mleka

- Owoce (np. banan, truskawki, jagody)

- Kakao lub cynamon do posypania

Płatki i musli przesypujemy do plastikowego pojemniczka. Zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojone  owoce i posypujemy kakao. Zamykamy pojemnik i mamy przepyszną owsiankę na wynos :).


Wkrótce przepis na świąteczne pierniczki Heleny!!
Pozdrawiamy wszystkich smakoszy!

 
Valid XHTML & CSS | Template Design ah-68 | Copyright © 2009 by Firma. Strona umieszczona na serwerze - Vipserv.org